Energiebesparing via proef met dynamische straatverlichting

05-07-2019 69 keer bekeken 0 reacties

Langs het fietspad van de PJ Oudlaan/Rijnstraat in Winterswijk wordt dynamische straatverlichting geplaatst. Met deze proef onderzoekt de gemeente Winterswijk wat de beleving is onder gebruikers en hoeveel elektriciteit bespaard kan worden, terwijl de verkeersveiligheid gegarandeerd blijft.

Donderdag 4 juli worden de armaturen van de 24 bestaande lichtmasten vervangen. De nieuwe armaturen beschikken allemaal over een sensor en led-lampen. Gedurende in te stellen spitstijden voor woon/werkverkeer zal de verlichting functioneren als verlichting zonder een sensorsysteem. Wanneer een weggebruiker buiten de spitstijden in de buurt komt, schakelt de verlichting over van waakstand op een percentage dat op dat moment is ingesteld. Na het passeren keren de led-lampen terug naar de waakstand. Hierdoor blijft een veilige verlichting gegarandeerd en brandt de verlichting alleen fel als er een fietser of voetganger nadert.

Wethouder Tineke Zomer is enthousiast over deze proef: “Straatverlichting wordt ontworpen voor het drukste verkeersmoment van de avond. Dan is veel licht nodig aangezien er veel beweging is waar je op moet letten en goed moet kunnen zien. ‘s Nachts om drie uur staan over het algemeen de lampen nog steeds aan terwijl er eigenlijk niemand meer behoefte aan heeft. Als het goed is levert dit een energiebesparing op en het bespaart de gemeente onderhoudskosten. Bovendien draagt het bij aan een meer natuurlijke omgeving in de nacht.”

Aan het eind van dit jaar moet uit de proef blijken of op grote schaal inzetten van dynamische verlichting zinvol is en zo ja, op welke wijze deze toegepast kan worden.

Energiebesparing via slimme lantaarnpalen
Energiebesparing via slimme lantaarnpalen op PJ Oudlaan / Rijnstraat.

0  reacties

Duurzaam Winterswijk - De toekomst maken we samen!

Duurzaam Winterswijk op Twitter! @DuurzaamWwijk