Sorba breidt energieproductie uit naar 1426 zonnepanelen

03-06-2019 87 keer bekeken 0 reacties

Vorig jaar heeft Sorba een grote stap gezet met zonnepanelen op de nieuwe derde bedrijfshal. Nu heeft Sorba het aantal zonnepanelen uitgebreid naar een totaal van 1426 zonnepanelen. Hiermee sluit Sorba aan bij de koplopers op het gebied van zonnepanelen in Winterswijk en omstreken.

Bij veel van de nieuwe projecten die bij Sorba binnenkomen worden hoge eisen gesteld aan duurzaamheid, herbruikbare materialen en energiebesparende, of zelfs energie opwekkende oplossingen. In 2018 werkte Sorba mee aan het Solar Designgevelproject van Studio Solarix, waarbij een energie-opwekkende gevel werd gebouwd. Mede door de verduurzaming bij deze projecten is Sorba gaan kijken naar de interne mogelijkheden voor verduurzaming. Een grote stap heeft Sorba vorig jaar gezet, door 626 zonnepanelen op het dak van hun nieuwe hal 3 te plaatsen.

Dit smaakte naar meer en zo werd besloten om te kijken of ook andere daken geschikt waren voor zonnepanelen. Op de eerste productiehal bleek ruimte voor maar liefst 800 zonnepanelen. Met de nieuwe zonnepanelen wordt Sorba één van de koplopers op het gebied van zonne-energie in Winterswijk.

De extra zonnepanelen zijn inmiddels door Zevenbergen Zonne-energie geplaatst en in gebruik genomen. Met een totaal van 1426 zonnepanelen verwacht Sorba een jaaropbrengst van 350.000 kWh te behalen. Dit is vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van ongeveer 115 huishoudens en is meer dan het eigen elektriciteitsverbruik van Sorba van 325.000 kWh. Met het overschot aan zelf opgewekte energie is Sorba aan het kijken naar andere vormen van verduurzaming. Binnenkort zullen de eerste leaserijders overstappen op elektrische auto’s en worden op het parkeerterrein laadpalen geplaatst, zodat de auto’s met eigen zonne-energie kunnen worden opgeladen. Op deze manier wil Sorba bijdragen aan de energietransitie en een duurzamere samenleving.

Solar Designgevel op kantoorpand Kuijpers Installatie, Helmond. Naar concept van Studio Solarix. Fotografie Marielle van Uitert.
Solar Designgevel op kantoorpand Kuijpers Installatie, Helmond. Naar concept van Studio Solarix. Fotografie Marielle van Uitert.

 

Foto bovenaan deze pagina: Zonnepanelen op dak bedrijfshal 1 van Sorba, Winterswijk. Aan de horizon zijn de kerktorens van Winterswijk te zien. Fotografie Sorba.

 

 

 

0  reacties

Duurzaam Winterswijk - De toekomst maken we samen!

Duurzaam Winterswijk op Twitter! @DuurzaamWwijk