Wiebe Poppe: Bestaande woning energieneutraal

June 18, 2019 621 keer bekeken 0 comments

Onze woning energieneutraal maken was nou niet direct het eerste waar we aan dachten toen we 11 jaar geleden naar Winterswijk verhuisden. Maar het leek ons wel logisch om ons huis te isoleren. Later kwamen daar een bodemwarmtepomp en zonnepanelen bij en was onze woning ineens ‘nul op de meter’ .

We hebben ons huis gekocht vanwege de grote tuin (het perceel is 1500 m²) en de plek. Het huis uit de jaren vijftig (deels zeventig) hebben we er 'bijgenomen'. Dat hebben we geweten, er bleek een grondige renovatie nodig. Zo hebben we ons van 2009 tot 2013 aardig bezig gehouden.

Het was een andere tijd, het huidige begrip duurzaamheid was zich nog aan het ontwikkelen en was nog het terrein van de voorlopers. Onze aannemer keek vreemd op toen wij over triple glas begonnen, dat had hij nog nooit geplaatst (niet veel later stond het in wel z'n showroom). Onze installateur had nog nooit een bodemwarmtepomp geplaatst. Installateurs die dat wel al deden gingen nogal eens de mist in met het goed dimensioneren en afstellen. De innovatieve isolatie met lagen lucht gescheiden door aluminiumfolie raadde de Vereniging Eigen Huis nog af, de claims waren echt niet bewezen. Er was minder informatie beschikbaar op internet en die informatie was moeilijker te vinden dan in de huidige tijd.

Het is in 10 jaar hard gegaan. Dat over 10 jaar veel mensen de mond vol zouden hebben over van het gas gaan hadden we in 2009 vast niet geloofd. Dat iedereen direct van het gas af gaat is natuurlijk helemaal niet nodig, dat kan wel een keer als je ketel versleten is. Maar als je hele huis toch flink op de schop gaat, zoals bij ons het geval was, dan is het het overwegen waard. Het bevalt ons uitstekend! Waar je eigenlijk wel direct mee moet beginnen: isoleren! Bovenal vanwege het comfort, maar zeker ook omdat je energie én euro's gaat besparen! En zonnepanelen op je dak is ook best een goed idee, zo duur zijn die dingen niet meer (helemaal niet vergeleken met 2009). De rijksbouwmeester bepleitte het enige tijd geleden in Nieuwsuur: eerst zaken als energiebesparing, isolatie, panelen op daken en dan op termijn, als er nog een energietekort is, wat zonneparken om dit tekort aan te vullen. Maar dat laatste is weer een ander verhaal, wat nu wel speelt in het arresveld.

Isoleren dus! Als je in een oud huis woont, zoals wij, begint dat met kieren dichten. Kieren dragen bij aan de natuurlijke ventilatie, maar dat wil niet zeggen dat je ze niet hoeft te dichten. Het verschil tussen kieren en ventilatieroosters is dat de laatsten regelbaar zijn en zelfs helemaal dicht kunnen! Omdat wij alle kozijnen vervangen hebben, waren de kieren na de afwerking vanzelf verdwenen. Als je in je huis alleen natuurlijke ventilatie hebt, zorg dan voor voldoende ventilatieroosters. Wij stonden daar niet zo bij stil, maar onze aannemer riep voortdurend 'isoleren is ventileren' en overtuigde ons dat je nooit teveel ventilatieroosters kan hebben. Wij hebben dus in alle grote raampartijen over de hele breedte ventilatieroosters, en in de kleinere ramen over de helft. De afgelopen jaren hebben het gelijk van onze aannemer aangetoond. Het verder open of dicht zetten van de roosters is wel een dingetje. Dicht gaat vanzelf, als je het koud vindt of het om je hoofd waait, maar dat ze verder open moeten, heb je minder in de gaten. Wij hebben een CO2-meter gekocht waarop je prachtig kunt zien of je voldoende ventileert.

Wij hebben al ons glas laten vervangen door (deels triple) HR++ glas. Als je een volledig glazen wand wilt, ga dan altijd voor triple HR++! Het prijsverschil valt best mee.

De volgende stap was het isoleren van de muren. Ons huis heeft een spouw van 6 cm, dat is genoeg voor naïsolatie. Je moet wel het geluk hebben dat de spouw schoon genoeg is. Als er veel troep in zit, dan gaat het feest niet door. Het isolatiebedrijf zal de spouw hierop controleren. Wij hebben gekozen voor het inblazen van polystyreen korrels met lijm. De lijm houdt de korrels op hun plek. De muur blijft dampdoorlatend, je zal geen last krijgen van vochtige muren. Onze aannemer geloofde duidelijk niet zo in dat naïsoleren. Hij kwam een keer hartje winter op bezoek met z'n nieuwste speeltje, waarmee hij op afstand oppervlaktetemperaturen kon meten. Tot zijn niet geringe verbazing was de temperatuur van de buitenmuur aan de binnenkant 18°C!

Uiteraard hebben we het dak geïsoleerd, daar gaat anders veel warmte verloren. Isolatie aan de buitenkant is het beste, maar dan heb je het al gauw over een nieuw dak. Wij hebben zelf het dak aan de binnenkant geïsoleerd. Heel gedoe in zo'n oud huis waar alles sowieso schots en scheef is, en de afstanden tussen allerlei balken variëren. De vorm en de maten van de balken ook trouwens. Wat je ook kan doen, als je de zolder toch niet gebruikt, is isolatie op de zoldervloer leggen. Dit isoleert beter dan dakisolatie tussen de balken. Onze aannemer wees ons erop dat de isolatie compleet kierdicht moet zijn, kieren verminderen de isolatiewaarde enorm. En als alles op z'n plek zit dampdichte folie aanbrengen!

En dan nog de vloer. Een goed geïsoleerde vloer is warmer en dat verhoogt het comfort aanzienlijk. Doen dus! Als je een kruipruimte hebt kan je luchtkussentjes aan de onderkant van de vloer aanbrengen. Dit werkt goed omdat warme lucht omhoog stijgt, in elk kussentje wil de warmte dus bovenin blijven hangen. Wij waren toch al ruig bezig en wilden, net als in onze vorige woning, het comfort van vloerverwarming (dat is echt héél comfortabel) en hebben een nieuwe geïsoleerde betonvloer aan laten leggen. Bovendien maakt vloerverwarming het mogelijk om later van een HR-ketel naar een warmtepomp over te gaan.

En wat heeft al dat geïsoleer nou helemaal opgeleverd? Nou best veel eigenijk. Ons gasverbruik was vóór isolatie zo'n 2200 m³ per jaar. Dat was al weinig, wij stookten aardig zuinig, de vorige bewoners verbruikten 3500 m³. Maar het isoleren halveerde ons verbruik. Terwijl het comfort véél en véél hoger is geworden.

Na het isoleren zijn we nog een stap verder gegaan met een bodemwarmtepomp en zonnepanelen, meer daarover een volgende keer.

0  Comments

Fields with an * are required.

We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...

Duurzaam Winterswijk - De toekomst maken we samen!

Cookie settings