Tineke Zomer: Afval scheiden…Natuurlijk!

April 05, 2019 1167 keer bekeken 0 comments

Of ik aan afvalscheiding doe? natuurlijk! Dat hoort bij de manier zoals we de afgelopen jaren hebben leren omgaan met ons afval. Het scheiden van afval en ook zorgen dat je zo weinig mogelijk afval hebt, is een tweede natuur geworden. Dat geldt niet alleen voor mij. Om mij heen zie ik ook dat steeds meer mensen hier heel bewust mee bezig zijn.

Ik ben me er heel bewust van dat afval niet iets is dat ik klakkeloos weggooi, maar dat het grondstof is voor nieuwe producten.  Dus wil ik zorgen dat door afval scheiden de grondstoffen  bruikbaar zijn. Het is toch zonde dat alles verdwijnt in afvalverbrandingsovens! Daarom is afval scheiden belangrijk en wordt heet steeds belangrijker.

Thuis heb ik containers en bakken voor het scheiden van afval: van bakjes en een pedaalemmer in de keuken tot bakken voor papier en plastic. Ze staan verspreid in ons huis. Zo weet ik zeker dat ook kleine afvalresten uiteindelijk in de juiste container van de ROVA terechtkomen.  Als ik boodschappen ga doen in de supermarkt valt me op dat veel groentesoorten in plastic verpakt zijn. Waarom moet een paprika in plastic verpakt zijn terwijl daarnaast de courgettes liggen zonder plastic jasje? Als ik ga winkelen in het centrum, vanzelfsprekend altijd op de fiets, heb ik een extra tas bij me, zodat mijn aankopen daarin kunnen. Ik heb dan  geen plastic tassen nodig.

Waar ik me bij verpakkingsmateriaal erg aan kan storen, is het feit dat fabrikanten het nodig vinden om producten soms dubbel te verpakken, niet alleen in karton maar ook nog eens met een plastic folie eromheen. Wat is daar het nut van? En wat te denken van tubes tandpasta. Het eerste wat ik thuis doe, is die nutteloze en overbodige papieren doosjes eraf halen. Zonde toch! Of, ook irritant, een verpakking die bestaat uit  papier én plastic dat bijna niet van elkaar los te maken is. Waarom dan niet de keuze door de fabrikant om of alleen plastic of alleen papier als verpakkingsmateriaal te gebruiken. Hier kan ik me echt aan ergeren.

Door bewust met mijn afval/grondstoffen om te gaan, hoop ik een steentje te kunnen bijdragen aan een schonere wereld en te zorgen dat mijn footprint op deze aarde zo beperkt mogelijk blijft. Afval scheiden en zorgen dat je zo min mogelijk afval hebt, is daar een belangrijk en vanzelfsprekend onderdeel van.

Dus afval scheiden? Ja, natuurlijk!

Meer informatie: https://www.winterswijk.nl/afval

0  Comments

Fields with an * are required.

We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...

Duurzaam Winterswijk - De toekomst maken we samen!

Cookie settings