Tineke Zomer: Duurzaamheid is voor iedereen

March 05, 2019 922 keer bekeken 4 comments

Als kersverse wethouder met de portefeuille Duurzaamheid ben ik blij met de lancering van het online Platform Duurzaam Winterswijk. Deze website is bedoeld voor iedereen in Winterswijk die wat wil weten over duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Je kunt er antwoorden op je vragen krijgen en je kunt ook reageren op de geboden informatie en artikelen.

Ik vind het erg belangrijk dat iedereen in Winterswijk het online Platform en zijn mogelijkheden leert kennen. Wat kun je zelf doen of samen met anderen om duurzaam bezig te zijn?  Zelf ga ik zeker van het online Platform gebruik van maken. 

Als we in Winterswijk de ambitie hebben om in 2030 energieneutraal te zijn, zullen we daar met ons allen hard aan moeten werken. De aanleg van zonneparken is daarbij van cruciaal belang. Op deze manier kunnen we in elk geval een flinke sprong voorwaarts maken.  Maar het kan ook op kleine, individuele, schaal. Denk aan het isoleren van je woning, het aanschaffen van energiezuinige lampen, het vervangen van oude apparaten die energieslurpers kunnen zijn. Dat laatste heb ik zelf thuis ervaren. Een oude koelkast en een oude diepvries waarvan je denkt, die kunnen nog wel een tijdje mee, totdat je erachter komt wat deze apparaten aan energie verbruiken. Niet te geloven. Dan toch maar vervangen door een apparaat met energielabel A++. Het scheelt echt.

Wat ik zelf ook doe, is de fiets pakken om ergens naar toe te gaan. Kan het echt niet anders dan pas maak ik gebruik van mijn auto of het OV. Dit is al jaren een vaste gewoonte en het bevalt me prima.

Ik zou het leuk vinden om tips van anderen terug te vinden op het online Platform Duurzaam Winterswijk. Je kunt van elkaar leren en daardoor jezelf en anderen enthousiast maken om mee te doen.

Alles begint klein maar kan uitgroeien tot iets groots en moois. Laten we daar met ons allen in Winterswijk aan gaan werken voor een schone en duurzame toekomst!

4  Comments

Fields with an * are required.

We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...
Benno Vogelsang March 07, 2019

Ga zelf ook zoveel mogelijk op de fiets. Maar veel medebewoners zijn afhankelijk van vervoer met auto.
Dit kan anders denk aan de electrocar ideaal voor de korte afstanden binnen ons dorp. Zie de voorbeelden van andere gemeenten

Willy Stemerdink September 05, 2019

In mei-juni het huis grondig gerenoveerd. Onder meer zonnepanelen en een warmtepomp geplaatst. Door de omvang van de renovatie was in het huis blijven 'wonen' voor een aantal weken geen optie.
Zodoende tijdelijk een vakantiewoning gehuurd. Het bleek dat je daar een vergunning voor moet aanvragen. Kosten van de leges ruim €500.
En dan wil je het gas laten afsluiten door de netwerkbeheerder. Dat blijkt dan zomaar ruim €600 te kosten.
De ambtenaar van de gemeente Winterswijk en Liander blijven bij navraag volhouden dat dit de echte kosten zijn. Verder toelichting komt er niet echt.
Het is blijkbaar niet zo dat de beleidsmakers eens beseffen dat dit soort 'onzin' kosten een fors deel van de totale kosten uitmaken. Het legt ook een 'drempel' in de weg naar het verduurzamen van je huis.
Het is toch simpel om in geval van verduurzamen dit soort kosten te minimaliseren?

Anna-Lena Penninx September 09, 2019

Geachte heer Stemerdink, bedankt voor uw reactie. Wat goed dat uw huis nu voorzien is van zonnepanelen en een warmtepomp. Ik zou u graag willen spreken over uw ervaringen en heb u daarom een email gestuurd.

Willy Stemerdink September 26, 2019

Kosten voor afsluiting van het gas zouden naar beneden kunnen. Dat lees ik uit de onderstaande tekst tussen haakjes die ik vond op de site van netbeheernederland.
(De Tweede Kamer heeft op 12 maart van dit jaar een motie aangenomen over dit onderwerp. De motie stelt dat klanten die van het gas af gaan daarvoor maar de helft van de kosten zouden moeten betalen. De andere helft van de kosten zou dan verrekend mogen worden in de netbeheertarieven. Om de motie te kunnen uitvoeren, is een wijziging in de Tarievencode Gas nodig. Hiervoor hebben de netbeheerders nu een voorstel ingediend bij ACM.)
Op de site van de ACM is het e.e.a. te vinden, maar ...... geen besluit of tijdpad.
Nu is 12 maart al een tijdje geleden en dus bij Liander maar eens geïnformeerd naar de stand van zaken. Bij navraag blijkt dat er nog geen tariefwijziging bekend is. Op welke termijn dit wel bekend zou moeten zijn is ook niet duidelijk.
Hoe moeten we dit soort processen nu eens versnellen? Dan kan de verduurzaming ook sneller en voordeliger!

Duurzaam Winterswijk - De toekomst maken we samen!

Cookie settings